Kolonie bez glutenu w Wiśle 03-10.07.2021.

Zapraszamy Wszystkie zainteresowane osoby na Kolonię bez glutenu w Wiśle 

w terminie: 03.07-10.07.2021. 

Cena: 1970 zł/osoby 

Hotel Pod Jedlami jest certyfikowanym członkiem programu „Menu Bez Glutenu” i właśnie dlatego tam są organizowane obozy, kolonie i pobyty dla osób chorujących na celiakię.

Dlaczego z Nami?

- bo dieta bezglutenowa towarzyszy nam już 42 lata

- po drugie wiemy jak organizować takie wyjazdy i jak się do nich przygotować

- po trzecie jesteśmy organizatorem turystyki i chce nam się pracować z dziećmi i młodzieżą

Ramowy program wyjazdu:

Dzień 1.

Wyjazd z umówionego miejsca w godzinach rannych wg rozkładu jazdy. Przejazd w kierunku Wisły, zakwaterowanie w Hotelu. Następnie obiad i odpoczynek, po nim zapoznanie z regulaminem kolonii oraz hotelu. Przedstawienie kadry oraz obsługi, następnie krótka prelekcja co mogę a czego nie będąc na diecie bezglutenowej?  Kolacja i nocleg.

Dzień 2.

Śniadanie, po nim przejazd autokarem do Wisły–Czarnem, spacer po zaporze. Zapora Wisła-Czarne jest drugą, po Tresnej, co do wysokości zaporą ziemną w Polsce. Kolejno przejazd do Wisły Malinka pod skocznię narciarską imienia Adama Małysza, następnie spacer po mieście: park Kopczyńskiego, gdzie mieści się amfiteatr słynący z Tygodnia Kultury Beskidzkiej, Dom Zdrojowy z figurą Adama Małysza. Powrót do hotelu na obiad i odpoczynek, po nim zawody sportowe na terenie obiektu. Kolacja a po niej dyskoteka i nocleg.

Dzień 3.

Śniadanie, po nim przejazd autokarem do Leśnego Parku Niespodzianek w Ustroniu. W parku czekają na nas liczne atrakcje, m. in. pokazy lotów ptaków drapieżnych i sów, ścieżka edukacyjna, bajkowa alejka z ruchomymi ekspozycjami bajek, Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej, plac zabaw. Kolejno przejazd do hotelu na obiad i odpoczynek, po nim konkurs talentów. Kolacja  po niej podchody i nocleg.

Dzień 4.

Śniadanie, po nim pobranie suchego prowiantu i  przejazd do Ustronia. Wizyta w Muzeum Ustrońskim, gdzie poznamy przeszłość uzdrowiskową i przemysłową miasta. Udział w lekcji muzealnej. Kolejno spotkanie z przewodnikiem górskim i wspólne wejście na sam szczyt Czantorii (995 m n.p.m.). Niedaleko wierzchołka znajduje się schronisko, gdzie będzie czas na odpoczynek. W czasie godzinnego zejścia ze szczytu będziemy mogli podziwiać górską faunę i florę. Zapierające dech w piersiach widoki, wspaniała panorama Ustronia i okolic, pozostawią niezapomniane wrażenia z pobytu  w Beskidzie Śląskim. Po zejściu z gór przejazd do hotelu na  obiadokolację po niej odpoczynek i kalambury  o diecie bezglutenowej, po nim  kolacja w formie ogniska, nocleg.

Dzień 5.

Śniadanie, po nim przejazd autokarem do Centrum Pasterskiego w Koniakowie na zajęcia „Kto ma owce ten ma sery” – pokaz wyrobu bundzu oraz prelekcja pasterska z degustacją serów. Podczas zajęć zobaczymy jak wyrabia się bundz, wykorzystując przy tym drewniane naczynia pasterskie –  puciery, ferule i czerpaki.  Interaktywna rozmowa o owcach i kulturze pasterskiej w Karpatach w połączeniu z degustacją serów  to doskonała lekcja o tym czym jest bundz, bryndza, korbacze i sery gazdowskie i dlaczego nie wszystkie sery to oscypki. Po zajęciach przejazd do Izby Regionalnej im. Marii Gwarek czyli do  muzeum koronki koniakowskiej, gdzie powstałe rękodzieła mają ponad 200-letnią tradycję.  Powrót do hotelu na obiad i odpoczynek po nim Bezglutenowy Masterchef, następnie kolacja  i nocleg.

Dzień 6.

Śniadanie, po nim przejazd autokarem do Międzybrodzia Żywieckiego, wjazd kolejką linową na Górę Żar, skąd roztaczają się wspaniałe widoki na Beskidy i leżące u jej stóp jeziora: Międzybrodzkie i Żywieckie. Kolejno możliwość zjazdów na letnim torze saneczkowym. Zjazd z góry i przejazd do Muzeum Browaru Żywiec - największej i najbardziej nowoczesnej placówki tego typu w Polsce. Uczestnicy poznają tu aktywnie historię żywieckiego browaru i jego współczesność. Muzeum to dynamiczny organizm stale wchodzący w interakcje ze swymi gośćmi.  Nie ma tu obowiązkowych dla wszystkich kapci, są natomiast pasjonujące historie, wciąż sprawne urządzenia sprzed dziesięcioleci oraz emocje towarzyszące zwiedzaniu. Powrót do hotelu na obiad i odpoczynek, a następnie gra terenowa, kolacja i dyskoteka.

Dzień 7.

Śniadanie, po nim wyjście na basen*, kąpiele w basenie, powrót do obiektu na obiad. Po nim przejazd ciuchcią wiślańską po mieście, następnie czas na zakup pamiątek. Powrót do hotelu, podsumowanie obozu, rozdanie nagród, kolejno kolacja, po niej dyskoteka i nocleg.

Dzień 8.

Śniadanie, po nim wykwaterowanie z hotelu, sprawdzenie pokoi i pobranie suchego prowiantu. Wyjazd w drogę powrotną i zakończenie obozu  w godzinach popołudniowych.

 

Świadczenia zawarte w cenie:

- przejazd komfortowym autokarem z Opola, Gliwic i Katowic

- zakwaterowanie: 7 noclegów  w Hotelu Pod Jedlami***, pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami

- wyżywienie bezglutenowe: 7 śniadań, 6 obiadów i 1 obiadokolacja, 7 kolacji w tym jedna w formie ogniska,

- 2 x suchy prowiant bezglutenowy

- bon do sklepiku bezglutenowego na terenie Hotelu w kwocie 50 zł/os. na produkty bezglutenowe

- opiekę przewodnika w miejscach tego wymagających

- opiekę przewodnika górskiego podczas wyjścia w góry

- opiekę 3 wychowawców, opiekę kierownika i pilota,

- ubezpieczenie NNW, TFG i TFP   

- realizację programu turystycznego 

- bilety wstępu do zwiedzanych obiektów

Leśny Park Niespodzianek – ok. 15 zł/os/ulgowy

Muzeum Ustrońskie – ok. 4 zł/os

Centrum Pasterskie – ok. 10 zł/os.

Izba Regionalna Marii Gwarek – ok. 6 zł/os.

Kolej linowa na Górę Żar (wjazd i zjazd) – ok. 15 zł/os/ulgowy

Muzeum Browaru  w Żywcu- ok. 15 zł/os/ulgowy

Ciuchcia Wiślańska  – ok. 20 zł/os/pakiet

letni tor saneczkowy na Górze Żar – ok. 5 zł/os/przejazd

 

Cena nie zawiera:

- wyjścia na basen, płatne dodatkowo i zależne od warunków pogodowych

 

Zakwaterowanie:

Hotel Pod Jedlami*** położony jest na skraju lasu, na zboczu góry Jarzębatej w Wiśle  bezpośrednio przy szlaku turystycznym na Trzy Kopce Wiślańskie i kwadrans spacerem od wiślańskiego deptaka. Na miejscu znajduje się recepcja czynną 24h, stół bilardowy, stół do  ping-ponga, piłkarzyki, kącik i plac zabaw dla dzieci. Od lat jednym z największych atutów hotelu jest prawdziwie domowa kuchnia. Restauracja „PodJadalnia” serwuje chwalone przez Gości śniadania, obiady i kolacje.

                                      

Ważne!!!

Ze względu na obecne warunki spowodowane przez  Covid-19, obóz będzie realizowany w rygorze sanitarnym.

Wszelkie informacje dotyczące zachowanych standardów bezpieczeństwa otrzymacie Państwo w odrębnym piśmie.

Program jest ramowy i może ulec zmianie.

Szczegółowy program ustala kierownik grupy w porozumieniu z wychowawcami.

Cena została skalkulowana przy min. 30 osobach płacących.

  

 

Formularz kontaktowy

Pozostało znaków:  1500